Baseball against Cancer is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grotere clinics in de Nederlandse honkbalwereld.
Al vanaf dag 1 staat voorop dat de volledige opbrengst van het evenement ten goede moet komen aan het onderzoek naar de ziekte Kanker.
 

Maar hoe is Baseball against Cancer eigenlijk tot stand gekomen en hoeveel is er in al die jaren opgebracht?

Geschiedenis

Al jaren hadden de twee vrienden Swen Huijer en Joey van Ruth het over deelname aan Alpe D’Huzes. Joey, die op jonge leeftijd zijn vader aan Kanker verloor en Swen, die ook meerdere malen met de ziekte geconfronteerd was geweest, wilden samen iets doen in de strijd tegen Kanker.

In maart 2012 keerde Swen terug van zijn honkbalavontuur bij de Boston Red Sox. Dit maakte dat de vrienden zich konden inschrijven voor deelname aan de Alpe D’Huzes. In november kwam het goede nieuws dat ze waren ingeloot voor de Alpe D’Huzes 2013. De zoektocht naar donaties kon beginnen.

De zoektocht verliep moeizaam. In februari 2013 ontstond het idee om tegen betaling honkballessen te organiseren zodat er aan de 2500 euro sponsorgelden voldaan kon worden. Dit idee groeide met de dag en daaruit is Baseball Against Cancer voortgekomen.


2013

Op 1 mei 2013 deden er maar liefst 225 kinderen mee aan een honkbalclinic op het zonovergoten honkbalveld in Hoofddorp. Zij kregen les van wereldkampioenen, Nederlands team spelers, hoofdklasse spelers en prof honkballers. Aansluitend vond in de nabijgelegen sportschool Zumba against Cancer plaats. Aan dit spektakel, waar Berry van Ruth en Nathalie Brouwer de voortrekkers van zijn, deden veel enthousiastelingen mee. De gezamenlijke opbrengst van de dag was € 4167,25.

 

2014

Op 31 april 2014 was het gloednieuwe honkbalstadion in Hoofddorp gevuld met ruim 275 kinderen, ouders en opa’s en oma’s. De eerste bal werd gegooid door Timothy Broas, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Dit onder toeziend oog van de burgemeester van de Haarlemmermeer, Theo Weterings. Opnieuw was Baseball against Cancer een succes en aan het einde van de dag kon Brigitte Dubbelaar van het KWF een cheque van € 8.055,- in ontvangst nemen.

 

2015
Op 6 mei 2015 was het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers voor de derde keer op rij gastheer van Baseball against Cancer. Na een adembenemende minuut stilte opende niemand minder dan KWF directeur Michel Rudolphie het evenement met een ceremoniële first pitch. Radio 1 deed op de ether live verslag van het honkbalfeest. De opbrengst van deze 3e editie bedroeg € 7410,-

 

2016

In 2016 bleven de acties maar komen. Door enthousiaste vrijwilligers werd er onder de vlag van Baseball against Cancer meegedaan aan een BBQ toernooi. De organisatie van zoveel evenementen zorgden voor meer verantwoording en het werd tijd om te proffesionaliseren. Door notaris van Commenee werd op 26 april 2016 de stichting Baseball against Cancer opgericht. Op dinsdag 3 mei 2016 kwam er wederom een nieuw evenement op de kalender. Swen had softbal international Ginger de Weert benaderd om een evenement op te organiseren voor de softballende jeugd van Nederland. Softball against Cancer was geboren. Op die dinsdag stonden er voor het eerst 125 dames op het complex in Hoofddorp voor een clinic. Ginger had veel van haar vriendinnen bereid gevonden om te helpen en de eerste Softball against Cancer werd een groot succes. 1 dag later, op woensdag 4 mei 2016 was het de beurt aan de honkballende jeugd om hun kunsten op het veld te vertonen tijdens de 4e editie van Baseball against Cancer. Samen waren de evenementen goed voor een bedrag van € 15.000,-

Een aantal maanden later werd de stichting uitgenodigd op de Honkbalweek in Haarlem. De donderdagavond werd Baseball against Cancer avond. Vlak voor de wedstrijd van het Nederlands team sprak Swen een vol Pim Mullier stadion toe. Het was muis en muis stil. Mede door de verkoop van merchandise gedurende de week ontving Swen uit handen van Frits Mulder een cheque van maarliefst € 12.500. Dit betekende dat het totaal bedrag van 2016 op € 27.500 kwam te staan.

 

2017

In 2017 werden er 2 nieuwe bestuursleden aan de stichting gevoegd in de vorm van Danny van Ewijk en Arnoud van Kouwen. Arnoud bracht gelijk het volgende evenement op de kalender: Baseball by night, een 17 uur durende honkbalmarathon die gespeeld zou worden met een samengesteld team. Het vinden van tegenstanders voor de nachtelijke uren viel niet mee. Maar toen er om 03.00 uur nog meer dan 100 man aanwezig was in het stadion en de macarena ingezet werd was het duidelijk. Baseball by night was een succes!

 

Ook de 2e Softball against Cancer en de 5e editie van de Baseball against Cancer clinic werden georganiseerd. Al deze activiteiten zorgden voor een opbrengst van maarliefst € 23.420,-